Avondklok en verblijf op vakantiepark, hoe zit dat?


Vanaf 23 januari 2021 geldt er een avondklok in Nederland. Je mag tijdens deze avondklok niet naar buiten van 22.00u ’s avonds tot 04.30u. Ook wanneer je op een vakantiepark in Nederland verblijft is de avondklok van toepassing. Er gelden enkele uitzonderingen voor de avondklok.

Belangrijke update n.a.v. persconferentie op 20 april 2021!
De avondklok komt te vervallen op woensdag 28 april 2021 04:30u.

Data en tijden avondklok

De avondklok geldt in heel Nederland van 23 januari 2021 tot 28 april 2021 04:30u. Controleer altijd de meest actuele situatie op de pagina Avondklok van de Rijksoverheid.

Geldt de avondklok ook voor vakantieparken?

Ja, de avondklok is ook geldig voor vakantieparken in Nederland. Om 22:00u dien je dus in je accommodatie te zijn en je mag niet naar buiten tot 04:30 tenzij één van de uitzonderingen op jou van toepassing is. Ook ben je verplicht om de juiste formulieren bij je te dragen.

Vergeet niet om de juiste formulieren bij je te dragen!
Geen enkele vakantiepark aanbieder heeft het over deze verplichte formulieren die je bij je hoort te dragen wanneer je naar buiten gaat. Het beste kun je deze formulieren WEL bij je hebben.

Voorbeeld 1: Er is een medische noodzaak om het vakantiepark te verblijven (je moet naar de dokter of ziekenhuis). (Eigen verklaring avondklok).

Voorbeeld 2: Je verblijft op een vakantiepark, je wordt opgeroepen om naar je werk te komen (tussen 22:00u en 04:30u). Je dient dan ook een Werkgeversverklaring avondklok te laten zien bij controle.

Of BOA’s / politie ook op vakantieparken zelf controleren is niet bekend. Ons advies is om geen risico’s te nemen en te zorgen dat je de benodigde papieren bij je draagt.

Uitzondering: Hond uitlaten mag zonder formulier op zak
Politie.nl en Rijksoverheid.nl schrijven daarover het volgende: Je mag zonder formulier (Eigen verklaring avondklok) je hond uitlaten tijdens de avondklok. Maar dan moet hij wel aangelijnd zijn. En er mag niemand met je mee. 

Uitzonderingen op de avondklok & Formulieren

Wanneer één van de onderstaande uitzonderingen op jou van toepassing is mag je wel na 22:00u naar buiten. Zorg ervoor dat je de benodigde formulieren bij je draagt + controleer altijd de meest actuele Covid-19 informatie van de Rijksoverheid alvorens je iets onderneemt.

Uitzonderingen
Hondeneigenaren
Talkshowgasten
Wanneer je werkgeversverklaring hebt
Medische noodgevallen
Bij terugkeer van uitvaart of examen
Onderweg voor een rechtszitting
Mantelzorgers die kwetsbaar persoon bezoeken

Avondklokformulieren
Wanneer het voor jou noodzakelijk is om naar buiten te gaan tijdens de avondklok, dien je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je te hebben (je hoeft dit formulier niet bij je te hebben wanneer je hond gaat uitlaten). Wanneer je voor je werk naar buiten moet dien je ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ te kunnen laten zien. Alle formulieren kun je bekijken en downloaden via de pagina Formulieren Avondklok van de Rijksoverheid.

Boete wanneer je je niet houdt aan de regels

Wanneer je toch naar buiten gaat en je wordt staande gehouden loop je kans een boete van 95 euro te krijgen. Waarschuwingen worden niet gegeven. Ga op niet op stap met valse werkgeversverklaring of rommelen met papieren, dat is een misdrijf en wordt nog zwaarder bestraft (bron: Rijksoverheid).

Vakantieparkaanbieders en avondklokinformatie

Hieronder kun informatie en links naar infopagina’s van de bekendste vakantieparkaanbieders vinden.

Verblijf je in een vakantiehuisje dat wordt verhuurd door iemand anders dan een vakantiepark aanbieder? Houd dan in de gaten dat de avondklokregels in heel Nederland gelden. Blijf in je accommodatie tussen 22:00u en 04:30u. Alleen bij een geldige reden mag je je tijdens de avondklok op straat begeven (zorg dat je de juiste formulieren bij je draagt!).

Controleer ook altijd goed de pagina van de Rijksoverheid om te zien wat de actuele regels zijn m.b.t. de lockdown en avondklok.

Landal GreenParks
Per 23 januari 2021 geldt een avondklok welke is ingevoerd door de overheid. Je dient hier rekening mee te houden wanneer je op een Landal vakantiepark in Nederland verblijft. Je dient tussen 22:00u en 04:30 u in je accommodatie te verblijven. Het is toegestaan om naar buiten te gaan om je hond aangelijnd uit te laten.

Bron: https://www.landal.nl/thema/maatregelen/nederland

Center Parcs
Vanaf zaterdag 23 januari 2021 tot woensdag 28 april 2021 is het tijdens de avondklok (22:00 – 04:30u) niet toegestaan zonder geldige reden buiten aanwezig te zijn. Geldig voor alle Center Parcs vakantieparken in Nederland.

Bron: https://www.centerparcs.nl/nl-nl/faq

Hof van Saksen
Er geldt een avondklok tussen 22:00 en 04:30u op Hof van Saksen (=Drenthe, Nederland). Het is mogelijk om de hond aangelijnd uit te laten.

Bron: https://www.hofvansaksen.nl/resort/corona-update

Roompot
Alle door de overheid gestelde maatregelen gelden ook voor de vakantieparken van Roompot. Zo ook de maatregelen rondom de avondklok voor vakantieparken in Nederland.

Bron: https://www.roompot.nl/safe-stay/

Efteling Bosrijk
Tijdens je verblijf op Efteling Bosrijk (=Noord-Brabant, Nederland) dien je in je vakantiehuis te blijven tussen 22:00 en 04:30u. Alleen met een geldige reden mag je naar buiten. Bijvoorbeeld het aangelijnd uitlaten van je hond.

Bron: https://www.efteling.com/nl/park/coronamaatregelen

Vakantiepark en Safari Resort Beekse Bergen
Zowel op Vakantiepark als Safari Resort Beekse Bergen (=Noord-Brabant, Nederland) dien je tussen 22:00 en 04:30u in je accommodatie te blijven. Alleen met een geldige reden mag je naar buiten, zoals het uitlaten van je hond (aangelijnd).

Bron: https://www.beeksebergen.nl/overnachten/corona

Vakantiepark Dierenbos
Op Vakantiepark Dierenbos (=Noord-Brabant, Nederland) dien je tussen 22:00 en 04:30u in je vakantiehuisje te blijven. Alleen met een geldige reden mag je naar buiten, zoals het uitlaten van je hond (aangelijnd).

Bron: https://www.dierenbos.nl/corona

RCN Vakantieparken
In heel Nederland geldt een avondklok (van 22:00 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends). Dat geldt ook voor de RCN vakantieparken in Nederland. Je dient in dat tijdvak binnen te blijven. Het is niet toegestaan om zonder geldige reden tijdens de avondklok op straat te zijn. Het is toegestaan om je hond uit te laten.

Bron: https://www.rcn.nl/nl/prettigverblijf

Topparken
Van zaterdag 23 januari 2021 geldt een avondklok in heel Nederland. Die avondklok geldt ook voor de vakantieparken van Topparken in Nederland. Je mag van 22:00u ’s avonds tot 04:30u ’s ochtends niet op straat komen. Je dient dus in je accommodatie te blijven. Er zijn uitzonderingen waarbij je wel naar buiten mag. Hiervoor wordt verwezen naar de website van Rijksoverheid.

Bron: https://www.topparken.nl/coronavirus/maatregelen

De Krim Texel
Op de vakantieparken van De Krim Texel (=Waddeneilanden, Nederland) gelden de door de overheid gestelde regels en uitzonderingen t.a.v. de avondklok. De avondklok is geldig vanaf zaterdag 23 januari 2021 tussen 22:00u en 04:30u.

Bron: https://www.krim.nl/nieuws/coronavirus-info

EuroParcs
De avondklok is geldig voor alle EuroParcs vakantieparken in Nederland. Dat houdt in dat je in je (van 22:00 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends) in je accommodatie dient te blijven. Het is toegestaan om je hond uit te laten tijdens de avondklok.

Bron: https://www.europarcs.nl/corona

Heb je vragen? Neem contact op met de vakantie(park)-aanbieder!

Wanneer je vragen hebt of je wilt meer informatie over de regels rondom COVID-19 en/of de avondklok en jouw verblijf op een vakantiepark kun je het beste contact opnemen met de (vakantiepark) aanbieder waar je geboekt hebt.

Op onze pagina Vakantieparken en hun omgang met het coronavirus (COVID-19) kun je snel alle contactinformatie vinden van de meest bekende vakantiepark aanbieders zoals Landal GreenParks, Roompot en Center Parcs. Ook kun je via die pagina snel zien waar je de Corona informatiepagina’s van de vakantie aanbieders kunt vinden.