Meer of minder belangstelling voor vuurwerkvrije vakantieparken?

Wanneer je niet van vuurwerk houdt kun je kiezen voor een vuurwerkvrij vakantiepark. Dat is een vakantiepark waar tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken mag worden, er geldt een vuurwerkverbod. Vuurwerkvrije vakantieparken werden een aantal jaar geleden geïntroduceerd en deze waren meteen razend populair bij voornamelijk gezinnen met kinderen en/of huisdieren. Maar is er tegenwoordig meer of minder belangstelling voor dit type vakantiepark?

Introductie van vuurwerkvrije parken door Landal GreenParks

Landal Miggelenberg is één van de vijf vuurwerkvrije vakantieparken van Landal GreenParks
Landal Miggelenberg is één van de vijf vuurwerkvrije vakantieparken van Landal GreenParks

Vuurwerkvrije vakantieparken werden een aantal jaar geleden geïntroduceerd door Landal GreenParks. Je kon bij Landal een keuze maken uit 6 vuurwerkvrije vakantieparken. Landal Coldenhove is twee jaar geleden gestopt vuurwerkvrij te zijn, je kunt nu nog kiezen uit 5 vuurwerkvrije parken: Miggelenberg, Hunerworld State, Orveltermarke, Duc de Brabant en Strand Resort Nieuwvliet-Bad.

Normaal was het zo dat de vuurwerkvrije vakantieparken van Landal GreenParks al heel snel volgeboekt waren. Wilde je rond 1 december nog een vakantiehuisje boeken op een vuurwerkvrij park dan had je vaak pech, omdat er geen beschikbaarheid meer was. Dat is nu niet meer het geval. Zelfs eind december kun je nog een vakantiehuisje boeken. Dit heeft grotendeels te maken met dat ook andere vakantie aanbieders zoals RCN en Topparken begonnen zijn met het aanbieden van vuurwerkvrije vakantieparken.

Toen kwam er kritiek: is vuurwerkvrij ook echt vuurwerkvrij?

Toen vuurwerkvrije parken werden geïntroduceerd werd daar heel positief op gereageerd. Binnen no-time waren dit soort parken volgeboekt. Maar er kwam ook kritiek van mensen die nog steeds last hadden van vuurwerkoverlast ook al hadden ze geboekt bij een vuurwerkvrij vakantiepark. Dat probleem speelt nog steeds. Een vakantiepark kan een vuurwerkverbod voor het park zelf instellen, maar dan mag er nog steeds vuurwerk in de omgeving van het park worden afgestoken. Denk je een vuurwerkvrije vakantie geboekt te hebben, staan er buiten het park toch nog mensen vlakbij je huisje vuurwerk af te steken. Je ziet nu dan ook dat parkaanbieders duidelijk vermelden dat ondanks je een vuurwerkvrije vakantie hebt geboekt, in de directe omgeving van het park nog steeds vuurwerk afgestoken mag worden.

Dit probleem gaat waarschijnlijk snel verholpen zijn. Tegenwoordig is het voor gemeenten mogelijk om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Een vakantiepark kan een gemeente vragen om het gebied waarin het park ligt aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. In dat geval mag er in de omgeving van het vakantiepark geen vuurwerk meer afgestoken worden. Vanaf jaarwisseling 2018 is het voor gemeenten zelfs mogelijk om een algeheel vuurwerkverbod in te stellen. In dat geval mag er in heel de gemeente geen vuurwerk mee afgestoken worden. Ligt een vakantiepark in een bepaalde gemeente, dan wordt het park daarmee automatisch vuurwerkvrij.

Goed om te weten: Er zijn ook vakantieparken waarbij niet over het hele park vuurwerk afgestoken mag worden, maar waarbij een vaste plaats wordt aangewezen waar vuurwerk afsteken is toegestaan. Meestal is dit aan de voorzijde van het park bijvoorbeeld bij het restaurant. Dit worden vuurwerkluwe vakantieparken genoemd. Wanneer je absoluut geen fan bent van vuurwerk heeft het geen zin om op een vuurwerkluw vakantiepark een verblijf te boeken, want gegarandeerd dat je rond 12 uur alsnog geluidsoverlast hebt van vuurwerk.

Vuurwerkvrije vakantieparken in de toekomst niet meer nodig

Het fenomeen ‘vuurwerkvrije vakantieparken’ zal dan naar schatting steeds meer verdwijnen. Dit heeft een aantal oorzaken. Steeds meer vakantieparken voeren in een algemeen een vuurwerkverbod in: geen vuurwerk meer afsteken op het park zelf. Er zijn ook vakantieparken (bijvoorbeeld van Center Parcs en De Efteling) die een centrale vuurwerkshow organiseren. Op dat moment hebben mensen ook veel minder tot geen behoefte meer om zelf nog vuurwerk af te gaan steken. Daar komt bij dat gemeenten vanaf jaarwisseling 2018 zelf mogen kiezen of ze algeheel vuurwerkverbod instellen of vuurwerkvrije zones. Stel dat een vakantiepark in Den Bosch ligt en daar geldt een algemeen vuurwerkverbod, dan is het park daarmee automatisch vuurwerkvrij.

Je ziet nu al dat vakantieparken exclusief aangeboden als ‘vuurwerkvrij vakantiepark’ minder populair zijn. Het aanbod met vuurwerkvrije parken door Landal GreenParks is kleiner geworden en vuurwerkvrije parken zijn in het algemeen minder snel volgeboekt. Zoals al eerder gezegd kun je ook eind december nog een vakantiehuisje boeken. De kritiek die is ontstaan (dat vuurwerkvrij niet altijd wil zeggen dat je helemaal geen vuurwerkoverlast meer hebt) heeft de populariteit van deze parken geen goed gedaan. Mensen betalen veel geld om een rustige vakantie te kunnen hebben, als je dan toch vuurwerkoverlast ervaart is dat niet prettig.

Tegenwoordig houden steeds meer mensen zelf goed in de gaten over welke vakantieparken de minste vuurwerkoverlast klachten binnenkomen, bijvoorbeeld op forums. Op forums zoals bokt.nl (zoek op vuurwerkvrij) en hondenforum.nl worden ervaringen gedeeld. Je vindt hier veel vragen en ervaringen van mensen die graag een vuurwerkvrije vakantie willen, omdat ze kinderen of huisdieren hebben die bang zijn voor vuurwerk. Ook senioren willen graag een rustige jaarwisseling hebben. Deze ervaringen geven je de mogelijkheid om de beste vuurwerkvrije vakantiebestemming te kiezen. Opmerkelijk worden op dit soort forums parknamen genoemd die niet aangewezen zijn als vuurwerkvrij, maar waar je toch een rustige vakantie kunt vieren zonder overlast van vuurwerk.

Overzicht vuurwerkvrije vakantieparken

Wil je graag een vuurwerkvrije vakantie? We hebben een lijst verzameld met alle vuurwerkvrije en vuurwerkluwe vakantieparken.

Bungalowpark de Lindenberg
Landal Duc de Brabant
Landal Hunerworld State
Landal Miggelenberg
Landal Orveltermarke
Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad
Landal Suyderoogh
Landal Vlieduyn
Landgoed de Scheleberg
Parc du Soleil
Park Westerkogge
RCN Vakantiepark de Jagerstee
RCN Vakantiepark de Noorster
Recreatiepark Beekbergen
Recreatiepark de Wielerbaan
Recreatiepark de Woudhoeve
Recreatiepark het Esmeer
Recreatiepark Noordwijkse Duinen
Résidence de Leuvert
Residence Lichtenvoorde
Residence Valkenburg
Vakantiepark Hof van Saksen

Tip: Ook via BungalowSpecials kun je snel zien welke vuurwerkvrije vakantieparken nog beschikbaarheid hebben.

Wat je tegenwoordig ook wel ziet is dat mensen die niet van vuurwerk houden een vakantie boeken bij een vakantiepark dat wat verder dorpen en steden afligt. Vooral de parken diep in de bossen, aan de kust (o.a. Zeeland en de Waddeneilanden) zijn populair. Zo ook parken in de Ardennen (België).

Vuurwerkvrije vakantiehuizen voor mensen met een hond

Dogsincluded.nl kan je helpen bij het vinden van een vakantiepark waar je met je hond vakantie kunt vieren zonder vuurwerkoverlast
Dogsincluded.nl kan je helpen bij het vinden van een vakantiepark waar je met je hond vakantie kunt vieren zonder vuurwerkoverlast

De jaarwisseling met jouw hond in alle rust vieren? De website dogsincluded.nl kan je helpen bij het snel vinden van een vuurwerkvrij vakantiehuis / vakantiepark waar honden mogen komen. Wanneer je wilt kunnen kiezen uit een ruim aanbod met vakantieparken en vakantiehuizen kun je het beste zo vroeg mogelijk boeken. Nu zeggen we er wel bij dat je tegenwoordig zelfs eind december nog een prima keuze hebt uit vakantiehuizen. Super vroeg boeken is dus niet meer nodig.

Ook dogsincluded.nl geeft aan dat 100% vuurwerkvrij vrijwel onmogelijk is. Wel kunnen zij je helpen bij het vinden van een vakantiehuis waar het een stuk rustiger is om Oud & Nieuw te vieren. Zij hebben een selectie met vakantiehuizen beschikbaar van vakantieparken die aan aan deze reisorganisatie hebben bevestigd dat ze vuurwerkvrij zijn. Hierbij wordt wel opgemerkt dat je er rekening mee dient te houden dat een vakantiepark geen invloed heeft op wat er in de omgeving van het park gebeurt. Super makkelijk is dat dogsincluded.nl op basis van verworven informatie meldt dat er vuurwerkoverlast in de omgeving kan zijn, of dat je overlast zou kunnen ervaren van carbid schieten in de buurt van het vakantiepark. Deze informatie staat vermeld op het tabblad overzicht bij de vakantiehuizen. Ook handig is dat je op de website kunt zien waar de uitlaatplekken liggen in de omgeving van een vakantiehuis.