TopParken gestopt met aanbieden van accommodaties met bubbelbaden

© Foto TopParken: Geen accommodaties met buiten bubbelbaden meer bij vakantieparken van TopParken
© Foto TopParken: Geen accommodaties met buiten bubbelbaden meer bij vakantieparken van TopParken

TopParken is per 1 januari 2022 gestopt met het aanbieden van accommodaties met een buiten bubbelbad. TopParken kan niet langer de kwaliteit van het water garanderen. Best wel een lastige beslissing, maar naar onze mening wel een dapper en kordaat besluit, verderop in dit artikel lees je waarom.

Lees het volledige artikel op DeStentor

Dit blogartikel is een korte introductie en reactie van ons n.a.v. het artikel op DeStentor:

TopParken stopt met verhuur van jacuzzi’s bij vakantiehuisjes, want dit treffen zij aan in het water.

Lees het volledige artikel op DeStentor.nl.

Kwaliteit bubbelbaden kan niet langer gegarandeerd worden

TopParken heeft besloten om geen accommodaties meer met bubbelbad aan te bieden, omdat zij de kwaliteit van het water niet kan garanderen.

In het water werd bij tussentijdse controles diverse verontreinigingen aangetroffen zoals alcohol, zonnebrandcrème en ontlasting veroorzaakt door gasten. Het beheer van buiten bubbelbaden is bovendien heel arbeidsintensief en brengt veel kosten met zich mee.

Gezien het besluit van TopParken (sluiting buiten bubbelbaden) is het klaarblijkelijk niet (meer) haalbaar voor TopParken om aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

Onderhoud bubbelbaden aan strenge eisen gebonden

De eisen die gesteld worden aan de kwaliteit van de bubbelbaden zijn streng. Zo moet het water iedere keer ververst worden wanneer een huurder de accommodatie betrekt. Ook moet er twee keer per dag getest worden op diverse waardes. Uit een test kan bijvoorbeeld blijken dat er meer chloor in het water moet.

Wat gaat er met de bubbelbaden gebeuren?

TopParken heeft ongeveer 200 jacuzzi’s in gebruik op haar 12 vakantieparken in Nederland. De jacuzzi’s blijven voorlopig staan, dit omdat deze eigendom zijn van de particuliere eigenaren van de accommodaties. Deze particuliere eigenaren mogen wel zelf gebruik blijven maken van de hottubs wanneer ze in hun eigen accommodatie zitten.

Geen bubbelbaden meer te zien op website TopParken

TopParken heeft foto’s van accommodaties met buiten bubbelbad aangepast (buiten bubbelbaden zijn niet meer te zien: vervangen door cirkelfoto) en ook sommige pagina’s van haar website topparken.nl zijn verwijderd. In de lijst van voorzieningen bij accommodaties die een buiten bubbelbad hebben wordt “buiten bubbelbad” of “hottub” niet meer aangegeven.

Korting voor gedupeerde gasten, kosteloos annuleren kan ook

TopParken neemt met gasten die een accommodatie met bubbelbad hebben gehuurd voor 2022 telefonisch contact op. Het is mogelijk om de vakantie door te laten gaan, maar het is niet meer mogelijk om van het bubbelbad gebruik te maken. Gedupeerde gasten krijgen een korting aangeboden door TopParken. Een andere mogelijkheid is om de boeking te annuleren, dit kan kosteloos.

Goede beslissing van TopParken om te stoppen met de bubbelbaden?

Wij vinden persoonlijk van wel en vinden het een dappere beslissing van TopParken om een streep te zetten door de buiten bubbelbaden. Het zal zeker geen makkelijke beslissing geweest zijn, omdat accommodaties met buiten bubbelbad heel populair zijn bij vakantiepark liefhebbers.

Open en eerlijk
TopParken laat door haar besluit zien open en eerlijk te zijn: ze kan niet langer de kwaliteit van het water van de buiten bubbelbaden garanderen en heeft daarop meteen actie ondernomen door de bubbelbaden te sluiten. Dit is duidelijk gecommuniceerd naar buiten.

Korting of kosteloos annuleren voor gasten die accommodatie met bubbelbad hebben geboekt
TopParken geeft gasten die een accommodatie met bubbelbad voor 2022 hebben geboekt een korting of de mogelijkheid om kosteloos te annuleren. Netjes!

Milieu
Met het oog op milieu vinden wij dat het eigenlijk niet te verantwoorden is om accommodaties met buiten bubbelbaden aan te bieden als je kijkt naar het onderhoud van die hottubs. Iedere keer moeten er liters water weggegooid worden, omdat het water ververst moet worden. De baden moeten clean gehouden worden met chemische middelen en de bubbelbaden moeten warm gestookt worden.

Gezien de reacties onder het artikel TopParken stopt met verhuur van jacuzzi’s bij vakantiehuisjes, want dit treffen zij aan in het water lijkt het erop dat meer mensen de buiten bubbelbaden (in dit geval op vakantieparken) niet milieuvriendelijk vinden.

Oké, misschien is er een mogelijkheid om de bubbelbaden deels met elektra opgewekt door zonne-energie te verwarmen. Houtstook is eigenlijk geen alternatief, want dat is milieu onvriendelijk. De chemische reiniging zou vervangen kunnen worden door een natuurlijke manier van reinigen wat nu bijvoorbeeld gebeurt in subtropische zwembaden van Center Parcs (90% minder chloor in het zwemwater).

Buiten bubbelbaden verduurzamen is ingewikkeld en duur. Maar vergeet vooral niet: het steeds moeten verversen van die vele liters water van buiten bubbelbaden is eigenlijk best wel waanzin met het oog op milieu.

Je kunt je afvragen: Is het aanbieden van accommodaties met buiten bubbelbaden (nog) wel verenigbaar met een door veel vakantiepark aanbieders gesteld doel om goed na te denken over haar impact op het milieu en zo groen mogelijk te zijn?