Veranderingen opkomst nu Landal overgenomen mag worden door Roompot?

Veranderingen opkomst nu Landal overgenomen mag worden door Roompot?
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft Roompot toestemming gegeven om Landal GreenParks over te nemen. Er is wel een belangrijke voorwaarde: Roompot moet 30 parken verkopen aan parkaanbieder Dormio Group. Maar welke veranderingen zijn er nog meer opkomst? We hebben het uitgezocht.

Hoe het allemaal begon

In juni 2021 werd bekend gemaakt in de media dat Roompot graag Landal GreenParks wilde overnemen. Daarna heeft de ACM ruim de tijd genomen om de gewenste overname nauwkeurig te bekijken.

Dat dit flink wat tijd in beslag heeft genomen is, omdat:

1. Landal en Roompot de twee grootste parkaanbieders zijn van Nederland (deze fusie zorgt er meteen voor dat er één hele grote parkaanbieder zal zijn);

2. Landal en Roompot moesten met een voorstel komen voor de verkoop van 30 vakantieparken;

3. Extra onderzoek was nodig om te bekijken wat de gevolgen zijn voor de consument.

De ACM kon de overname pas goedkeuren nadat de verkoop van de 30 parken afgerond was.

Wat is de reden waarom Roompot zo graag Landal wilde overkopen?
Roompot wil de grootste parkaanbieder zijn en blijven en zij wil gasten een gevarieerd aanbod aanbieden. Dat wil zeggen: voor iedere groep en type vakantie moeten gasten bij Roompot een verblijf kunnen boeken.

Welk bedrag is betaald door Roompot aan Landal GreenParks voor de overname is niet bekend gemaakt.

Welke parken worden door Roompot aan Dormio verkocht?
Zie voor het antwoord op deze vraag het kopje “Deze 30 parken worden verkocht door Roompot aan Dormio” verderop in dit artikel.

De twee merknamen “Hogenboom” en “Largo” worden ook door Roompot aan Dormio verkocht.

Waarom gaan er 30 parken juist naar één parkaanbieder?
De 30 parken die verkocht worden vanuit de fusie tussen Roompot en Landal gaan bewust naar één parkaanbieder: Dormio, omdat dit zorgt voor overzichtelijkheid bij eigenaren van accommodaties. De verhuur van de accommodaties op deze parken wordt dan via Dormio geregeld. Dat gaat op dezelfde manier zoals dat nu gebeurt onder Landal en Roompot.

Prijsstijgingen voor consumenten én accommodatie-eigenaren?

Toen de wens voor overname van Landal door Roompot bij de ACM bekend werd was er de zorg dat, omdat het om zo’n grote overname gaat, het gevolg zou kunnen zijn dat de boekingsprijzen voor consumenten een stuk hoger worden en voor eigenaren van accommodaties kosten voor o.a. verhuur, beheer en marketing omhoog gaan.

Prijsstijgingen voor consumenten
Het gaat om zo’n grote overname, dat een gevolg zou kunnen zijn dat de prijzen een stuk hoger zullen zijn na
overname. Hoe kleiner het aanbod met vakantiepark aanbieders, des te minder keuze voor de consument en dat kan de prijzen opdrijven omdat de concurrentie afneemt.

Kostenstijgingen voor accommodatie-eigenaren
Niet alleen voor consumenten ontstond de vrees voor prijsstijgingen. Dat geldt ook voor eigenaren van accommodaties op de parken. De parkeigenaar is een belangrijke partij in de verhuur van de accommodaties. Je kunt dan denken aan kosten voor verhuur, beheer en marketing. Voor deze diensten worden servicekosten in rekening gebracht. Na een overname zouden deze kosten hard kunnen stijgen.

Oplossing ACM: 30 parken moeten worden verkocht aan Dormio Group
Daarom heeft de ACM de parkaanbieders Roompot en Landal de voorwaarde gesteld dat 30 parken verkocht moeten worden aan Dormio Group. Dormio heeft nu 8 parken, dat worden er 38. Daarmee behoort zij meteen tot de top drie parkaanbieders van Nederland.

Dormio wordt nummer 3 van grootste vakantiepark aanbieders van Nederland
Ondanks dat Roompot 30 parken verplicht moet verkopen aan Dormio, wordt Roompot met deze overname één van de allergrootste vakantiepark aanbieders. Het is niet bekend gemaakt wat Dormio heeft betaalt voor de dertig parken.

Welke veranderingen zijn opkomst?

De overname van de Landal parken door Roompot is een ingrijpende gebeurtenis. Het is nog niet bekend welke veranderingen precies allemaal opkomst zijn. Dat gaat de tijd uitwijzen. Toch zijn al wel zijn enkele details bekend.

Nieuwe naam voor overgenomen parken door Dormio
De 30 vakantieparken die naar Dormio Group gaan krijgen een andere naam: 20 parken gaan Summio heten, 10 andere parken Dormio.

Dormio Group heeft op dit moment al 8 parken onder de naam Dormio, daar komen er nu 10 bij. Het label Dormio is gericht op het luxe segment.

Summio is een nieuwe naam voor parken in het middensegment. 20 Vakantieparken komen onder deze nieuwe naam te vallen. Het is de bedoeling dat er op deze parken meer service wordt verleend dan nu het geval is op die vakantieparken of er worden andere verbeteringen aangebracht.

Gaat de naam Landal of Roompot verdwijnen OF maken beiden namen plaats voor een nieuwe naam?
Roompot heeft nog geen beslissing genomen wat er precies gaat gebeuren in de toekomst met de merknamen Landal en Roompot. Het kan zijn dat een van deze namen gaat verdwijnen. Er is ook nog de mogelijkheid dat beide merknamen verdwijnen en dat men met een hele andere naam gaat komen.

Zouden ze beiden namen willen samentrekken dan zouden enkele voorbeelden kunnen zijn: landal-roompot, roompot-landal, roomlandia, roomlanda, roomdaland, roomland of landroom.

Gevolgen voor personeel en reeds gemaakte boekingen
Personeel en reeds gemaakte boekingen voor de 30 parken die naar Dormio gaan blijven hetzelfde. Al het personeel wordt overgenomen door Dormio en de boekingen kunnen gewoon doorgang vinden.

Toch zijn de exacte gevolgen voor personeel dat al werkt bij Roompot en personeel dat van Roompot naar Landal gaat nog niet geheel duidelijk.

Roompot heeft in de media laten weten dat de overname niet is gedaan om personeel te kunnen ontslaan. Voor de toekomst kan niet gegarandeerd worden dat er geen banen zullen verdwijnen.

Wat gaat er gebeuren met de mascottes Koos Konijn (Roompot) en Bollo de Beer (Landal)?
Voor zover bekend blijven beide mascottes naast elkaar bestaan: Koos Konijn blijft onder het label van Roompot en Bollo de Beer onder het label van Landal. Maar alles is mogelijk, er kan dan ook niet 100% uitgesloten worden dat het label “Landal” op termijn zal verdwijnen. Wat er in dat geval zou gebeuren met Bollo de Beer is niet bekend.

Toch hoeft men niet heel bang te zijn dat één van de mascottes zal verdwijnen. Zowel Koos Konijn als Bollo de Beer zorgen voor een groot deel van de inkomsten. Mascottes doen het altijd heel goed op vakantieparken.

Gaan er wijzigingen plaatsvinden op de Landal parken?
Voor alsnog heeft Roompot geen plannen om de Landal parken te gaan wijzigen, bijvoorbeeld ander kleurgebruik, andere parkvlaggen, verandering van faciliteiten etc. Zowel Roompot en Landal hebben tot op de dag van vandaag altijd om de zoveel tijd vernieuwingen doorgevoerd, dat blijft zoals het is. Bijvoorbeeld nieuwe activiteiten worden ingezet zoals gepland.

Het kan zo zijn dat in de toekomst Roompot alsnog besluit om bijvoorbeeld het merk Landal te laten vervallen. Er kan niet voor 100% gegarandeerd worden wat de toekomst brengt.

Hoe dien je straks een accommodatie bij een Landal park te boeken?
Roompot heeft in de media laten weten dat er een aparte website beschikbaar zal zijn om een accommodatie onder het label van Landal te boeken. Oftewel het blijft vooralsnog zoals het nu is. Je kunt bij Roompot boeken via roompot.nl en je kunt bij Landal boeken via landal.nl. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat ook de merknaam Landal GreenParks (voorlopig) blijft bestaan.

Het is in ieder geval zo (gezien de reacties op het nieuwsbericht over de overname) dat veel mensen (trouwe Landal gasten) het liefst zouden zien dat de merknaam Landal blijft bestaan. Voor velen staat dit merk voor goede service, nette en goede accommodaties, goede parken met een uitgebreid aanbod met faciliteiten (bij de meeste parken) en goede prijs-/kwaliteitsverhouding.

Zullen de prijzen van de accommodaties stijgen?
Er is geen verwachting dat de prijzen van de accommodaties ineens flink gaan stijgen. De prijzen volgen straks, net als nu, de markt. De markt wordt gecreëerd door vraag en aanbod. Bij een sterke vraag stijgen de prijzen, bij een zwakke vraag dalen de ze.

Bijvoorbeeld: In 2022 was er veel vraag. Velen wilden graag na de coronacrisis op vakantie en deden dat graag in eigen land. In 2023 is de vraag lager. Dat resulteert nu in lagere boekingsprijzen. Vergeet echter niet dat er op dit moment sprake is van inflatie en dat daardoor alles duurder wordt, ook het boeken van een vakantie.

NPORadio1: Prijzen voor vakantiegangers kunnen hoger worden
‘Het is mogelijk dat mensen die minder te besteden hebben te maken kunnen krijgen met hogere prijzen’, aldus docent toerisme Gerard Gielen in een uitzending van Geld of je leven. Dit zou een gevolg zijn van dat de overname op termijn zorgt voor een monopoliepositie van vakantieparken. Volgens hem zou iedereen op dit moment vechten om elke vierkante meter in Europa. Er is geen ruimte meer om te groeien, wel kunnen parken investeren in kwaliteitsverbetering en dat zorgt voor een hogere prijs.

NPORadio1: Standplaatsen moeten plaats maken voor bungalows
Gielen geeft ook aan dat er sprake is van “verroompotisering”. Dit houdt in dat standplaatsen (stacaravans) plaats moeten maken voor bungalows.

NPORadio1: Kans dat banen verdwijnen
Gielen denkt dat de kans bestaat dat er banen verdwijnen, omdat er nu eenmaal geld verdiend moet worden.

(i) Beluister de aflevering “Roompot neemt Landal over: ‘Prijzen voor vakantiegangers kunnen hoger worden‘” via nproradio1.nl.

Deze 30 parken worden verkocht door Roompot aan Dormio

Het is was in eerste instantie onduidelijk welke 30 parken nu precies door Roompot (uit de de fusie Roompot met Landal) worden verkocht aan Dormio. In de media werd verwezen naar enkele parken: Buitenplaats de Marke van Ruinen, Marina Port Zélande, Resort Duynzicht, Vakantiepark Emslandermeer en Waterpark Langelille.

Tot we een persbericht van Dormio tegenkwamen waarin zij wel duidelijk heeft staan om welke 30 parken het precies gaat. Pluim voor Dormio!

Drenthe (7)
1. Buitenplaats de Marke van Ruinen
2. Bungalowpark Het Hart van Drenthe
3. Landgoed Het Grote Zand
4. Vakantiepark Het Drentse Wold
5. Villaparc Schoonhovenseland
6. Villapark Akenveen
7. Waterpark De Bloemert

Friesland (5)
8. Buitenplaats De Hildenberg
9. Havenresort Terherne
10. Vakantiepark It Wiid
11. Waterpark Langelille
12. Waterpark Zwartkruis

Gelderland (2)
13. Vakantiepark De Berkenhorst
14. Vakantiepark Heihaas

Groningen (2)
15. Vakantiepark Emslandermeer
16. Villapark Schildmeer

Limburg (2)
17. Bungalowpark De Riethorst
18. Vakantiepark Reevallis

Noord-Brabant (2)
19. Vakantiepark Duc de Brabant
20. Bungalowpark Herperduin

Noord-Holland (2)
21. Resort Duynzicht
22. Park Scorleduyn

Zeeland (5)
23. Harbour Village
24. Strand Resort Nieuwvliet-Bad
25. Vakantiepark Aquadelta
26. Vakantiepark Port Greve
27. Zeeland Village

Zuid-Holland (3)
28. Duynparc De Heeren van ‘s-Gravensande
29. Marina Port Zélande
30. Park Zeedijk

Hoe denkt Nederland over de overname van Landal door Roompot?

Toen in de media bekend werd dat Roompot graag Landal wilde overkopen reageerden veel mensen toch wat geschrokken. Al snel kwamen er allerlei vragen zoals: ‘Wat gaat er met de naam Landal gaan gebeuren?’, ‘Bollo de Beer zal toch wel blijven?’ en ‘Zullen de prijzen nu gaan stijgen?’.

Om te zien hoe Nederland nu denkt over de overname van Landal door Roompot hebben we onderzocht wat de online reacties zijn in diverse media.

Een samenvatting van een greep uit de online reacties:

Opvallend veel parkliefhebbers zouden graag zien dat de twee merknamen, Roompot en Landal, behouden blijven. Dit zodat men kan blijven zien welke parken onder Roompot en vallen en welke onder Landal.

Sommigen denken dat de formule en merknamen helemaal niet hoeven te veranderen en dat alleen het eigendom van de parken zal wijzigen en dat niemand daar verder iets van zal merken.

Uit de reacties valt op te maken dat er een gevoel van onzekerheid heerst onder Landal parkgasten: “Zal de hoge mate van kwaliteit en service, evenals prijs-/kwaliteitsverhouding behouden blijven?”. Velen hopen dan ook dat het oude vertrouwde blijft zoals het is: gezelligheid en goede service.

Die onzekerheid gaat ook deels over de mascotte van Landal: Bollo de Beer. Men hoopt echt dat deze beer blijft bestaan, omdat de beer razend populair is bij gezinnen met (klein)kinderen. Sommige mensen denken zelfs dat maar één van de twee mascottes zal overleven: Bollo de Beer of Koos Konijn.

Er zijn ook reacties die gaan over de borg van Roompot met de bijbehorende vraag: ‘Gaat Landal nu ook standaard een borg vragen?’. Landal GreenParks vraagt op dit moment soms al een borg voor bepaalde parken, accommodaties of reisgezelschappen. Sommige mensen laten weten dat ze graag zouden zien dat de borg in zijn geheel komt te vervallen.

Wat opvalt is dat veel mensen het hebben over de schoonmaak van de accommodaties op de parken. De een is tevreden, de ander is ontevreden. Een groot gedeelte daarvan geeft aan dat de accommodaties van Landal GreenParks vaak goed schoon zijn en hopen dat dit straks onder Roompot zo zal blijven.

Bij Roompot kun je de schoonmaak optioneel mee boeken. Daar hangen wel twee belangrijke voorwaarden aan vast: wanneer je huisdieren meeneemt dien je de schoonmaak verplicht mee te boeken. Wanneer je niet kiest voor de schoonmaakservice, dien je zelf aan het einde te zorgen voor een schone accommodatie. Indien je dat niet doet, dan kan een gedeelte of je gehele borg door Roompot ingehouden worden. Het is mogelijk dat straks bij Landal de schoonmaak ook optioneel wordt met dezelfde voorwaarden.

Sommige mensen verwachten dat door de overname alsnog de prijzen zullen stijgen en de kosten voor de overname worden doorberekend aan parkgasten. Er zijn zelfs mensen die ervan overtuigd zijn dat door de overname de concurrentie wordt verzwakt in plaats van versterkt.

Een van de meest gestelde vragen in de reacties is: Welke parken van Roompot en Landal gaan nu precies naar Dormio? Zie hiervoor in ons artikel de informatie onder “Deze 30 parken worden verkocht door Roompot aan Dormio”.