Vuurwerkvrije vakantieparken 2019 vakantie zonder vuurwerkoverlast

Vuurwerkvrije vakantieparken zijn parken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Ideaal voor iedereen die niet van vuurwerk houdt. Dat geldt natuurlijk ook voor huisdieren die helemaal gevoelig zijn voor alle onrust dat vuurwerk met zich mee kan brengen! Hier vind je het complete overzicht met alle vuurwerkvrije vakantieparken in 2019.

Landal vuurwerkvrije vakantieparken 2019

Landal vuurwerkvrije vakantieparken 2019
Landal GreenParks heeft voor de jaarwisseling 2019/2020 9 vuurwerkvrije vakantieparken (5 parken met controle en 4 parken zonder controle). Hier kunt u genieten van rustig Oud & Nieuw vieren: Oftewel heerlijk GEEN vuurwerk! Deze parken zijn officieel vuurwerkvrij. Sterretjes en knallende champagnekurken zijn wel toegestaan. U kunt bij Landal genieten van de vele goed geregelde faciliteiten zoals van een heerlijk Oud & Nieuw diner in een van de restaurants, lekker zwemmen in een zwembad en natuurlijk tijdens de jaarwisseling geen last van vuurwerk.

1. Landal Miggelenberg, Gelderland
1. Landal Miggelenberg
, Gelderland
Vuurwerkcontrole: Ja
+ Vrijstaande bungalows met veel privacy
+ Vernieuwde brasserie
+ Leuk overdekt zwembad
+ Dierenweide met o.a. lieve geitjes
+ Avonturenhof

2. Landal Hunerwold State, Drenthe
2. Landal Hunerwold State
, Drenthe
Vuurwerkcontrole: Ja
+ Mooie, vrijstaande bungalows
+ Park ligt in Nationaal Park Drents-Friese Wold
+ Airtrampoline en speeltuin
+ Lekker uit eten kan bij het nabijgelegen Landhotel Diever
+ Ideaal park voor wandelaars en fietsers

3. Landal Orveltermarke, Drenthe
3. Landal Orveltermarke
, Drenthe
Vuurwerkcontrole: Ja
+ Combinatie van rust, avontuur, natuur en cultuur
+ Lekker uit eten bij Restaurant De Teydt
+ Overdekt zwembad met bruisbank, (familie)glijbaan en stroomversnelling
+ Leuk avontureneiland
+ Pitch & Putt golfbaan

4. Landal Duc de Brabant, Noord-Brabant
4. Landal Duc de Brabant
, Noord-Brabant
Vuurwerkcontrole: Ja
+ Keuze uit vrijstaande bungalows en loghomes
+ Park ligt midden in de Brabantse Kempen
+ Midgetgolfbaan, speeltuin en airtrampoline
+ Specialiteitenrestaurant Auberge De Hilver
+ Beauty & Wellness bij Be Heppie

5. Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad, Zeeland
5. Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad
, Zeeland
Vuurwerkcontrole: Ja
+ Mooie, royale vakantiewoningen in Zeeuwse stijl
+ Het park ligt op slechts 1 km afstand van het strand
+ Overdekt zwembad met peuterbad
+ Airtrampoline, speeltuin en sportveld + vlakbij het park ligt manege Hippo d’Or

6. Landal Natuurdorp Suyderoogh, Groningen
6. Landal Natuurdorp Suyderoogh
, Groningen
Vuurwerkcontrole: Nee
+ Mooie vrijstaande bungalows
+ Overdekt zwembad met peuterbad
+ Gelegen midden in Nationaal Park Lauwersmeer
+ Restaurant met terras
+ Allerlei watersportactiviteiten

7. Landal Vlieduyn, Vlieland
7. Landal Vlieduyn
, Vlieland
Vuurwerkcontrole: Nee
+ Moderne appartementen
+ Gratis bagageservice
+ 200 Meter van het strand, duinen en bos
+ Leuke restaurants in de omgeving
+ Ideaal park voor wandelaars en fietsers

8. Landal Reevallis, Limburg
8. Landal Reevallis
, Limburg
Vuurwerkcontrole: Nee
+ Vrijstaande bungalows met mooi uitzicht
+ Maak leuke uitstapjes in de omgeving
+ Faciliteiten Landal Hoog Vaals vlakbij
+ Ideaal park voor wandelaars en fietsers
+ Golfclub Hoog Vaals vlakbij

9. Landal De Veluwse Hoevegaerde, Gelderland
9. Landal De Veluwse Hoevegaerde
, Gelderland
Vuurwerkcontrole: Nee
+ Mooie vrijstaande villa’s
+ Restaurant NEW Life
+ Park wordt omringd door groen
+ Diverse sport en spel mogelijkheden
+ Prachtige omgeving (Veluwe)

Efteling Bosrijk & Loonsche Land: Zelf vuurwerk afsteken niet toegestaan

Efteling Bosrijk & Loonsche Land: Zelf vuurwerk afsteken niet toegestaan
Op de vakantieparken Efteling Bosrijk & Efteling Loonsche Land is het niet toegestaan om zelf vuurwerk af te steken. Oud & Nieuw 2019/2020 wordt in De Efteling gevierd met een sprookjesachtig Oud & Nieuw feest. Dit is een gezellige avond voor het hele gezin met sfeervolle live optredens op diverse podia. Het Sprookjesbos is feeëriek verlicht en alle attracties blijven open tot middernacht.

Vuurwerkshow georganiseerd door De Efteling
Om 12 uur is er een spetterende vuurwerkshow en kunnen bezoekers genieten van een glas champagne en heerlijke oliebol. Ondanks dat het dus niet geheel vuurwerkvrij is (al is de vuurwerkshow in De Efteling zelf en niet op Bosrijk en Loonsche Land!), kunt u wel genieten van een prachtige vuurwerkshow en zult u geen last hebben van irritant geknal.

Welke Center Parcs vakantieparken zijn vuurwerkvrij?

Welke vakantieparken van Center Parcs zijn vuurwerkvrij?
Center Parcs heeft geen vakantieparken die tijdens Oud & Nieuw vuurwerkvrij zijn. Wel is het mogelijk om naar een centraal geregelde vuurwerkshow te gaan op het park. Omdat er zo’n show is brengt dat als voordeel mee dat parkgasten niet gemotiveerd zijn om zelf vuurwerk te kopen en af te gaan steken.

De parken van Center Parcs liggen over het algemeen wat verder weg van steden en dorpen, dat heeft als voordeel dat er minder tot geen vuurwerkoverlast uit de omgeving van de parken is. Een vuurwerkshow is ook heel anders dan het reguliere vuurwerk dat in de straten wordt afgestoken, er is weinig tot geen irritant zeer hard geknal.

U zou eventueel kunnen kiezen voor Center Parcs Les Ardennes (België) of Center Parcs Park Allgäu (Duitsland). Deze vakantieparken liggen namelijk in een rustige omgeving met een hele kleine kans op vuurwerkoverlast.

Welke Sunparks vakantieparken zijn vuurwerkvrij?

Welke vakantieparken van Sunparks zijn vuurwerkvrij?
Sunparks heeft voor zover bekend geen vuurwerkvrije vakantieparken in België. Wel is bekend dat er op het Groot Strand in Oostende op oudejaarsavond een groot vuurwerkspektakel plaatsvindt.

Huisdiervriendelijke huisjes én vuurwerkvrij

Vooral huisdieren zoals honden en katten zijn erg gevoelig voor harde geluiden en felle lichtflitsen. De periode Oud & Nieuw is voor deze dieren een stressvolle periode. Een vuurwerkvrij vakantiepark is dan ook een hele goede oplossing voor dit probleem. Vuurwerkvrij huisje huren waar ook huisdieren mogen komen? De beste vakantiepark aanbieders waar dit mogelijk is vindt u hieronder.

Op vrijwel alle Landal parken zijn huisdieren welkom
Landal GreenParks
Op vrijwel alle Landal parken zijn huisdieren welkom. Wanneer u uw bungalow gaat boeken bij Landal kunt u aangeven dat u een bungalow wilt reserveren waar huisdieren mogen komen. Landal heeft zelfs speciale hondenbungalows op Landal Twenhaarsveld, Landal Wirftal, Landal Salztal Paradies en Landal Hochwald (deze 4 parken zijn overigens niet vuurwerkvrij, wel zijn er extra faciliteiten beschikbaar zoals een hondendouche en een veld waar honden los mogen rondlopen). De hondenbungalows beschikken o.a. over een kunststof hondenmand, in hoogte verstelbare voeder- en drinkbakken en een bench. De tuin is omheind zodat uw trouwe viervoeter lekker buiten kan spelen.

Speciale accommodaties waar ook honden mogen komen op DroomPark De Zanding
DroomPark De Zanding
Huisdieren zijn welkom op DroomPark De Zanding. Er zijn speciale accommodaties waar ook huisdieren mogen verblijven en er zijn speciale velden. Middels een voorkeursboeking kunt u zien in welke woningen huisdieren zoals honden zijn toegelaten.

BungalowSpecials: Vuurwerkvrij en huisdieren toegestaan
BungalowSpecials: Vuurwerkvrij en huisdieren toegestaan
Een extra overzicht met vakantieparken die voldoen aan vuurwerkvrij + huisdieren toegestaan kunt u vinden bij BungalowSpecials.

Wat is een vuurwerkvrij vakantiepark nu precies?

Op een vuurwerkvrij vakantiepark mag beslist geen vuurwerk afgestoken worden, het is simpelweg verboden. Wanneer u en uw familie, vrienden en/of huisdieren niet houden van vuurwerk en rustig oud en nieuw willen vieren, dan is een vakantiehuisje huren op een vuurwerkvrij park echt aan te raden om te boeken. Vooral voor huisdieren zoals honden en katten is het een verademing om tijdens de jaarwisseling niet geconfronteerd te worden met harde geluiden van vuurwerk, met name harde knallers. Er is een ruim aanbod met vakantieparken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Tip: Wacht niet te lang met het boeken van uw vakantiehuisje!

Vuurwerkvrije vakantieparken zijn steeds meer in trek. De afkeer voor vuurwerk  in Nederland groeit. Zolang er nog geen vuurwerkverbod is in Nederland zal de vraag naar vuurwerkvrije vakantieparken alleen maar toenemen. Vooral ouders met kinderen en huisdieren (b.v. honden en katten) willen graag genieten van de jaarwisseling zonder het geknal van vuurwerk. U kunt het beste zo vroeg mogelijk een accommodatie boeken op een vuurwerkvrij park. Vuurwerkvrije parken zijn namelijk ieder jaar steeds sneller volgeboekt.

Vuurwerkvrij park, maar toch hoor ik vuurwerk, hoe kan dat?

Dat kan, omdat vakantieparken vaak bij steden en dorpen in de buurt liggen. Het vakantiepark is zelf helemaal vuurwerkvrij, dat wil zeggen er mag door niemand vuurwerk op het park zelf afgestoken worden, maar dat verbod geldt niet voor buiten het vakantiepark. Ligt het vakantiepark bijvoorbeeld in de buurt van een stad of dorp, dan kan het zo zijn dat de bewoners daar vuurwerk afsteken en dat u dat toch hoort.

Tip: Boek wat meer achteraan het vakantiepark of kies voor Zeeland of De Waddeneilanden
Tip: Boek wat meer achteraan het vakantiepark of kies voor Zeeland of De Waddeneilanden
Het kan eventueel verstandig zijn om wat meer achteraan het vakantiepark een huisje te boeken (let goed op hoe het vakantiepark precies ligt i.v.m. wegen in de omgeving) of te kiezen voor een vakantiepark dat niet in de directe omgeving van een stad of dorp ligt. Over het algemeen is het zo dat vakantieparken die bijvoorbeeld in Zeeland of op de Wadden Eilanden liggen minder last hebben van vuurwerkoverlast uit de omgeving.

Voorkom overlast door carbid schieten
Tip: Voorkom overlast door carbid schieten
Niet alleen vuurwerk kan zorgen voor veel geluidsoverlast, carbid schieten kan dat ook. Bij carbid schieten worden stukken carbid nat gemaakt. Hierbij komt acetyleengas vrij. Dit gas wordt opgevangen in een melkbus, verfbus of omgebouwde gasfles. Dit gas wordt aangestoken waarna een deksel of bal met hoge kracht wordt weggeschoten. In Nederland wordt vooral in het Noorden en Oosten van het land met carbid geschoten. Vooral in Friesland is carbid schieten een ware traditie. Ook in België is carbidschieten de laatste tijd weer in opkomst. Mocht u geen last willen hebben van overlast door carbid schieten, dan kunt u dus vooral Friesland het beste vermijden met Oud & Nieuw.

Zo boekt u op de beste manier een vuurwerkvrije vakantie

De laatste 1 tot 2 jaar verschijnen er op internet meldingen van vakantiegangers die ondanks dat ze bij een vuurwerkvrij vakantiepark geboekt hebben toch vuurwerkoverlast ervaren hebben. De overeenkomst van deze klachten is dat de vuurwerkoverlast afkomstig is van de directe omgeving van een vakantiepark. Op een vuurwerkvrij vakantiepark mag absoluut geen vuurwerk afgestoken worden (ook niet CAT1 vuurwerk zoals knallintjes van de Action/HEMA etc.), maar er geldt geen vuurwerkverbod voor de omliggende omgeving. Dat gaat ook niet, een vakantiepark kan geen verbod afdwingen voor buiten het vakantiepark. Mocht u geboekt hebben op een vuurwerkvrij park en zien dat parkgasten toch vuurwerk afsteken, meld dit dan direct bij het personeel van het park, daar moeten ze iets aan doen!

Let goed op de omgeving van het park
Wanneer u een vakantiehuisje gaat boeken op een vuurwerkvrij vakantiepark kunt u het beste goed letten op de directe omgeving van het park. Kortom wat is precies de ligging van het vakantiepark? Ligt deze aan een drukke weg, vlakbij een grote stad etc.

Gebieden met de meeste en minste vuurwerkoverlast in Nederland
De website vuurwerkoverlast.nl is gestopt. Op die website was te zien dat de meeste vuurwerkoverlast werd gemeld in de provincies Zuid-Holland (vooral omgeving van de Randstad, o.a. Rotterdam en Den Haag), Zuid-Limburg, Arnhem, Amsterdam en Groningen. De provincies met de minste vuurwerkoverlast meldingen waren Zeeland en De Waddeneilanden.

Oud & Nieuw vieren in het buitenland
Wat u ook kunt doen is kiezen om uw Oud & Nieuw te vieren in het buitenland. Maar let ook hier even op. In de grotere steden in Duitsland bijvoorbeeld wordt veel vuurwerk afgestoken rond en tijdens de jaarwisseling (vooral ook zwaar vuurwerk), dat geldt ook voor België (al zijn hier de vuurwerkregels inmiddels al iets strenger geworden). Kies bijvoorbeeld voor een vakantiepark in de Ardennen of bosrijke omgeving wanneer u zo min mogelijk vuurwerkoverlast wilt hebben.

Wanneer is het Oud & Nieuw 2019/2020?

De kerstvakantie 2019/2020 is voor alle drie de regio’s (Noord, Midden en Zuid) gelijk: van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020. Oud & Nieuw 2019/2020 valt van dinsdag 31 december 2019 op woensdag 1 januari 2019.