Center Parcs Mystery Park is uniek en spannend, maar heeft ook nadelen

Center Parcs Mystery Park is een exclusieve aanbieding van Bungalows.nl. Wanneer je een Center Parcs Mystery Park vakantie boekt weet je pas enkele dagen voor vertrek op welk Center Parcs park je vakantie gaat vieren. Het is een unieke en spannende manier om een bungalowvakantie te boeken, maar er zijn ook nadelen.

Wat is een Center Parcs Mystery Park?

Wat is een Center Parcs Mystery Park?
Een Center Parcs Mystery Park vakantie is een uniek concept van Center Parcs en Bungalows.nl. Via deze aanbieding kun je goedkoop een weekend, midweek of week vakantie boeken bij Center Parcs. De naam “Mystery Park” is gekozen, omdat je simpelweg vooraf niet weet naar welk Center Parcs vakantiepark je op vakantie gaat, Mystery = Geheimzinnig. Het enige wat je weet is dat je een Mystery vakantie in Nederland/België, Duitsland of Frankrijk gaat hebben.

Center Parcs zegt: “In samenwerking met Bungalows.nl is een uniek concept tot stand gekomen. Wanneer je een Mystery Park boekt kun je voor een super voordelige prijs een weekend, midweek of week boeken bij Center Parcs.

Wanneer je een Mystery vakantie boekt blijven de bestemming en type cottage een verrassing. Je verblijf zal in ieder geval zijn op een Center Parcs park in Nederland of België. Het boeken van een Mystery Park vakantie is geschikt voor iedereen die geen specifieke voorkeur heeft waar hij/zij naar op vakantie wil gaan.

Een Center Parcs Mystery park kan alleen gereserveerd worden bij Bungalows.nl. Alle actievoorwaarden kun je hier bekijken.”

(!) Wat ons opviel was dat de vakantiebestemmingen Duitsland en Frankrijk door Center Parcs niet worden genoemd. Ook staan in de URL van de voorwaarden ‘2016’ vermeld. Het is dus verstandig om vooraf even bij Bungalows.nl te informeren of er geen aanvullende voorwaarden zijn alvorens je je Mystery Park vakantie gaat boeken.

Vakantiebestemming geheim? Zo weet je toch waar je naartoe gaat

Het blijft niet helemaal een verrassing naar welk Center Parcs park je op vakantie gaat. Voordat je een Mystery Park vakantie gaat boeken kun je al een beetje je vakantiebestemming kiezen door aan te geven bij welk vakantieland je ingedeeld wilt worden: Nederland/België, Duitsland of Frankrijk. Bovendien krijg je van Center Parcs een aantal dagen voor vertrek te horen naar welk vakantiepark je gaat.

Tip: Andere Mystery Park boekers maken online kenbaar dat gemiddeld tussen de 4 en 12 dagen bekend wordt gemaakt wat je vakantiebestemming (=Center Parcs vakantiepark waar je heen gaat) bekend wordt gemaakt.

4 = 3 Vakantielanden?

Op de actiepagina van Bungalows.nl valt te lezen dat aan deze exclusieve aanbieding 19 Center Parcs parken meedoen verdeeld over 4 landen. Maar toen wij de actiepagina zagen ontbrak het 4e vakantieland: Frankrijk. Dit kan aan de beschikbaarheid liggen, wel is het enigszins verwarrend, zeker voor mensen die graag op vakantie willen gaan naar Frankrijk. Meer mensen maken melding dat Frankrijk niet meer wordt vermeld (sinds 2017). Op de actiepagina zagen wij dat je kunt kiezen uit twee mogelijkheden: 1. Center Parcs Mystery Park Nederland/België of 2. Center Parcs Mystery Park Duitsland. Tip: Boek rechtstreeks bij Center Parcs een vakantie in Frankrijk met korting.

Denk goed na over je keuze: Nederland/België of Duitsland

Denk goed na over je keuze, want de reistijd kan nadelig uitvallen. Bijvoorbeeld: Wanneer je een weekendje weg wilt gaan en je kiest voor een Center Parcs Mystery Park in Duitsland, dan bestaat de kans dat je terecht komt bij Center Parcs Park Allgäu. Prachtig vakantiepark, maar wel helemaal in Zuid-Duitsland. Wanneer je dan maar een weekendje met vakantie gaat, zal de reistijd veel van je vrije tijd in gaan nemen, geen ideale situatie!

Datzelfde gaat in iets mindere maat op voor een Center Parcs Mystery Park in Nederland/België. Je kunt niet apart voor één van deze twee landen kiezen. Je komt of terecht bij een Center Parcs vakantiepark in Nederland OF België. Center Parcs Les Ardennes ligt best wel een eindje van de Nederlandse grens. Woon je b.v. in Groningen of Drenthe dan is de reistijd naar de Ardennen best pittig. Dat de reistijd wat langer uit kan pakken geldt bijvoorbeeld ook wanneer je in Brabant of Limburg woont en je wordt ingedeeld bij een Center Parcs park in het noorden van het land, bijvoorbeeld bij Huttenheugte (Drenthe) of Parc Sandur (Drenthe).

Bungalows.nl geeft dan ook niet voor niets aan dat er GEEN rekening wordt gehouden met je woonplaats ten opzichte van het vakantiepark. Het is dus mogelijk dat je ingedeeld wordt voor een park vlakbij je woonplaats, maar ook ver van je woonplaats vandaan. Het enige wat je invloed op hebt is de keuze naar welk vakantieland je op vakantie wilt (Nederland/België, Duitsland of Frankrijk).

Cottages waar je in terecht kunt komen

Cottages bij Center Parcs: Comfort, Premium of VIP
Je wordt standaard ingedeeld voor een comfort cottage. Dit is de minst luxe klasse van Center Parcs. Is dat erg? Nee, valt mee. Ook de Comfort cottages van Center Parcs hebben tegenwoordig de nodige comfort zoals een flatscreen-TV, nette badkamer, goed uitgeruste keuken, woonkamer met fijne bank en standaard Wifi.

Je maakt kans om van een Comfort cottage naar een Premium of VIP cottage geüpgrade te worden. We hebben het vermoeden dat je kans groter is om een upgrade te krijgen in rustige periodes (buiten de schoolvakanties) en perioden waarin minder wordt geboekt (voornamelijk in de winter). Wanneer je kiest voor een Mystery Park vakantie kun je het beste er vanuit gaan dat je geen upgrade krijgt en vakantie zult vieren in een Comfort cottage, op deze manier kan het ook niet tegenvallen wanneer je de upgrade niet wint.

Cottages waar je voor ingedeeld kunt worden
2-Persoons accommodatie: appartement, hotelkamer of cottage voor 2 personen
4-Persoons accommodatie: appartement of cottage of 4 personen
6-Persoons accommodatie: appartement of cottage of 6 personen
8-Persoons accommodatie: appartement of cottage of 8 personen

Het is afhankelijk van het Center Parcs park waar je ingedeeld wordt in welk accommodatietype je terecht komt.

Enigzins onduidelijk:
Bungalows.nl geeft op haar actiepagina aan dat je ingedeeld kan worden voor een 2- of 4-persoons accommodatie (dat staat aangegeven bij de vraag “In welke accommodatie kom ik terecht?”). Echter bij de vraag “Kan ik meer accommodaties boeken?” staat dat je ook 2x een 6-persoons cottage kan boeken. Bovendien konden wij bij het aanklikken van een Mystery Park bij accommodatie ook kiezen voor een 8-persoons accommodatie. Op deze Mystery Park pagina van Nederland/België staat: “2-, 4-, 6- of een 8-persoons cottage/appartement/hotelkamer”. Beetje verwarrend.

Tip: Bij de keuze “Accommodatie” kunt zien welke type cottages beschikbaar zijn wanneer je aan het boeken bent.

Let op: Bungalows.nl geeft aan dat het mogelijk is om meerdere accommodaties in 1 reservering te boeken. De huisjes worden dan op hetzelfde park ingedeeld, anders NIET!

Vakantieparken die meedoen

Wanneer je een Center Parcs Mystery Park boekt kun je kiezen uit Nederland/België, Duitsland of Frankrijk. Dit laatste land hebben wij niet op de actiepagina zien staan. Omdat de beschikbaarheid per dag verandert, kan het zijn dat er simpelweg op het moment dat wij keken geen beschikbaarheid was bij Center Parcs parken in Frankrijk, al maken meer mensen sinds begin 2017 melding dat vakantieland Frankrijk er niet meer tussen staat. Welke parken precies allemaal meedoen kun je hieronder zien.

Nederland/België
Het Heijderbos (Limburg)
Het Meerdal (Limburg)
De Eemhof (Flevoland)
Port Zélande (Zuid-Holland)
De Kempervennen (Noord-Brabant)
De Huttenheugte (Drenthe)
De Vossemeren (België)
Erperheide (België)
Les Ardennes (België)

Duitsland
Bispinger Heide
Park Bostalsee
Park Eifel
Park Hochsauerland
Park Nordseekuste

Frankrijk
Les Trois Forêts
Les Hauts de Bruyères
Le Lac d’Ailette
Les Bois Francs

Nadelen aan een Center Parcs Mystery Park vakantie op een rijtje

Aan het boeken van een Center Parcs Mystery Park vakantie kleven ook een aantal nadelen. Het nadeel: “je weet slechts een aantal dagen van te voren waar je heen gaat” vinden we geen nadeel, omdat je nu eenmaal een Mystery Park vakantie boekt, dat je juist van te voren niet weet waar je naar op vakantie gaat is de hele clue van de aanbieding.

1. Standaard indeling: Comfort cottage
Standaard word je ingedeeld voor een Comfort cottage. Dit is het minst luxe type accommodatie van Center Parcs. Ondanks dat je prima comfortabel je vakantie kunt doorbrengen in een Comfort cottage zijn er wel enkele belangrijke verschillen met de Premium en VIP cottages. Dit heeft te maken met de mate van luxe tijdens je vakantie. Premium en VIP huisjes zijn een stuk luxer ingericht. Deze hebben o.a. deze extra luxe: NESCAFÉ Dolce Gusto koffiemachine, tweede TV in de slaapkamer sauna, bubbelbald of regendouche en opgemaakte bedden service.

Tip: Er bestaat de kans dat je een upgrade krijgt naar een Premium of VIP cottage, maar dat is alleen als hier beschikbaarheid voor is. Het beste kun je uitgaan dat je vakantie zult gaan vieren in een Comfort cottage, op deze manier kan het niet tegenvallen.

2. Vakantiebestemming kan ver van je woonplaats liggen
Omdat Center Parcs bepaalt bij welk vakantiepark je wordt ingedeeld kan het zomaar gebeuren dat de vakantiebestemming ver van je woonplaats ligt. Je kunt enigszins invloed uitoefenen op waar je terecht komt door vooraf goed te overwegen in welk vakantieland je een Mystery Park wilt boeken: Nederland/België, Duitsland of Frankrijk. Wanneer je terecht komt op een Center Parcs park ver van je woonplaats vandaan dan kun je te maken krijgen met veel reistijd en reiskosten (b.v. benzinekosten wanneer je met de auto gaat). En of je dan nog zo voordelig uit bent met een Mystery Park boeking i.p.v. gewoon te boeken met een Center Parcs aanbieding of last minute is maar de vraag.

3. Let goed op de bijkomende kosten
De boekingsprijzen van de Center Parcs Mystery vakanties op de actiepagina van Bungalows zijn inclusief eindschoonmaak, maar exclusief deze bijkomende kosten: verplichte bedlinnen per persoon, toeristenbelasting en overige heffingen per nacht per persoon en kosten per reservering.

Goed om te weten: Wanneer je een upgrade krijgt naar een Premium of VIP cottage is dat super, maar ons viel wel het volgende op: Wanneer je rechtstreeks een Premium of VIP cottage boekt bij Center Parcs is dat inclusief diverse extra’s. Onder die extra’s valt ook het bedlinnenpakket per persoon. Wanneer je bij Bungalows.nl een Mystery Park boekt betaal je altijd de verplichte bedlinnen per persoon, ook wanneer je en upgrade naar een Premium of VIP cottage krijgt. Dat extraatje valt (invergelijking met rechtstreeks boeken bij Center Parcs) dus weg.

4. Meerdere cottages op 1 vakantiepark? Maak 1 reservering!
Wil je graag meerdere cottages boeken wanneer je kiest voor een Center Parcs Mystery Park? Maak dan 1 reservering. Doe je dit niet dan kan het zijn dat Center Parcs de huisjes op meerdere parken indeelt. Met als gevolg dat je voor het ene huisje naar Noord-Nederland wordt gestuurd en het andere huisje naar Zuid-Nederland. Wanneer je dus meerdere cottages wilt boeken, maak dan 1 reservering! In dat geval worden de cottages op 1 Center Parcs Mystery Park ingedeeld.

5. Voorkeur aangeven voor vakantiepark en/of vakantiehuisje NIET mogelijk
Heel belangrijk om te weten is dat je zelf geen voorkeur voor een vakantiepark en/of vakantiehuisje kunt opgeven. De indeling wordt door Center Parcs gedaan. Het enige wat je zelf kunt bepalen is kiezen naar welk vakantieland je op vakantie wilt gaan. Je kunt een keuze maken uit Nederland/België, Duitsland of Frankrijk. Op de actiepagina staat aangegeven welke keuzes je hebt.

Zo boek je een Center Parcs Mystery park vakantie

Stap 1: Ga naar de Mystery Park actiepagina van Bungalows.nl

Stap 2: Kies uit Center Parcs Mystery Park Nederland/België of Center Parcs Mystery Park Duitsland

Stap 3: Kies wanneer je op vakante wilt gaan, aantal persoons accommodatie en verblijfsduur

Stap 4: Klik op de button “Boek deze vakantie”

Trucjes om de bestemming van de Center Parcs Mystery Park eerder te weten te komen?

Ondanks dat het een MYSTERY park is dat mensen boeken, willen velen toch eerder weten naar welk Center Parcs Mystery Park ze gaan. Vroeger was het mogelijk om na het boeken via mijncenterparcs toch te zien waar je heen ging, maar dit ‘lek’ is inmiddeld gedicht en gaat niet meer op.

1. Beschikbaarheid bij Center Parcs kan signaal zijn
Een tip die andere boekers van de Myster Park vakantie geven is om de beschikbaarheid op de website van Center Parcs in de gaten te houden om in te schatten naar welk Center Parcs park je op vakantie zult gaan (=signaal).

Voorbeeld:
Stel je hebt begin juli een Center Parcs Mystery Park vakantie geboekt voor een verblijf in midden juli. Ga naar de last minute pagina van Center Parcs en kies nu de aankomst- en vertrekdata die ook aangegeven staan op je Mystery Park reservering + het vakantieland dat je hebt gekozen bij Bungalows.nl (Nederland/België, Duitsland of Frankrijk). Kijk ook naar het type accommodatie dat je gekozen hebt tijdens het boeken van je Mystery vakantie (b.v. 4-persoons cottage). Dit aantal kies je vervolgens bij ‘personen’ op de boekingspagina van Center Parcs. Klik hierna op de button ‘bevestigen’. Je zult nu de beschikbaarheid zien van de parken in het gekozen vakantieland.

Volgens andere Mystery Park boekers is de kans groot dat je zult worden ingedeeld door Center Parcs op vakantiepark waar nog best wel wat beschikbaarheid is. De kans is klein dat je terecht komt bij een vakantiepark waar geen beschikbaarheid meer wordt aangegeven. Zodoende kun je kennelijk toch enigszins een kansberekening maken welk Center Parcs park het Mystery Park is waar je heen gaat.

2. Mystery Park wordt soms eerder bekend gemaakt door Center Parcs?
Andere Mystery Park boekers laten online weten dat Center Parcs soms al vrij vroeg laat weten naar welk Center Parcs vakantiepark je op vakantie gaat. Het gebeurt weleens dat zelfs 12 dagen voor vertrek de vakantiebestemming bekend wordt gemaakt. Het aantal dagen varieert van 4-12 dagen voor vertrek. Waar het aantal dagen voordat bekend wordt gemaakt waar je heen gaat vanaf hangt is niet precies bekend. Mogelijk heeft dit te maken met hoeveel beschikbaarheid Center Parcs heeft (parken + accommodaties) en de mate waarin ze dit opgevuld wil hebben of de tijd dat je vooraf boekt. Boek je heel kort voor vertrek je Mystery vakantie, dan zal slechts enkele dagen van te voren door Center Parcs bekend worden gemaakt waar je heen gaat. Boek je lang van te voren, dan kun je al vroeger op de hoogte worden gesteld, omdat niet op het allerlaatste moment de Mystery boekers nog moeten worden ingedeeld.

3. Kans groter op upgrade naar Premium of VIP cottage in rustige periode?
Mogelijk is de kans op een upgrade van een standaard cottage (=Comfort Cottage) naar een Premium of VIP cottage groter in een rustige periode. Het zou dan gaan om vakanties buiten de schoolvakanties (herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie of zomervakantie) OF in een rustige periode zoals de winter (in deze periode wordt minder geboekt).

Ervaringen van andere Center Parcs Mystery boekers

Wil je weten wat ervaringen van andere Center Parcs Mystery boekers zijn? Neem dan eens een kijkje bij één van deze forumtopics:

centerparcsforum.nl
https://www.centerparcsforum.nl/forum/index.php?topic=2135.0
https://www.centerparcsforum.nl/forum/index.php?topic=2135.510
https://www.centerparcsforum.nl/forum/index.php?topic=3955.0
https://www.centerparcsforum.nl/forum/index.php?topic=4353.60
https://www.centerparcsforum.nl/forum/index.php?topic=4535.0
https://www.centerparcsforum.nl/forum/index.php?topic=5788.270
https://www.centerparcsforum.nl/forum/index.php?topic=5788.360

centerparcservaringenforum.nl
https://www.centerparcservaringenforum.nl/viewtopic.php?t=469