Wifi Wijsheid: Praktische info over Wifi op Landal parken

Wifi Wijsheid: Praktische info over Wifi op Landal parken
Op bijna alle Landal parken kun je gebruikmaken van gratis Wifi internet. Maar er zijn zeker een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je verbinding maakt met het openbare Wifi netwerk van een Landal park.

Wifi internet gebruiken op een Landal park

Op vrijwel alle parken kun je in de accommodaties en het gehele park gratis gebruikmaken van Wifi internet.

Het is per park verschillend op welke manier je verbinding moet maken.

Verbinding maken
Onze ervaring is dat zodra je verbinding maakt met een openbaar Wifi netwerk op een Landal park en je een browser opent (b.v. Safari of Chrome) op je apparaat (b.v. smartphone of laptop), er een pagina verschijnt met daarop de instructie hoe je kunt inloggen.

Voorwaarden accepteren
Je zult zien dat je eerst voorwaarden dient te accepteren alvorens je gebruik kunt maken van het Wifi netwerk. Neem deze voorwaarden serieus en neem deze aandachtig door. Hoogstwaarschijnlijk staat er bijvoorbeeld in dat je niemand aansprakelijk kunt stellen wanneer je schade lijdt als gevolg van data die je hebt ontvangen of verzonden via het onbeveiligde Wifi netwerk op het park.

Gebruik een VPN!
Ga je belangrijke data ontvangen en verzenden, zorg er dan voor dat jouw verbinding beveiligt is met een VPN! Dat is een Virtual Private Netwerk waarbij een veilige verbinding tot stand wordt gebracht. Hiermee wordt je privacy en veiligheid gewaarborgd.

Twee Landal parken waar Wifi internet NIET gratis is

Op nog maar twee Landal parken is geen gratis Wifi aanwezig: Villapark Livingstone (Zeeland) en Vakantiepark Brandnertal (Oostenrijk). Hier dien je een Wifi voucher aan te schaffen om gebruik te kunnen maken van draadloos internet.

Villapark Livingstone (Zeeland)
Je kunt draadloos internetten in je accommodatie tegen betaling. De benodigde inlogcodes kun je kopen bij de receptie of minimarkt. In restaurant Huis van Burgh (sportcentrum) kun je wel gebruikmaken van gratis draadloos internet. Een consumptie is echter verplicht.

Vakantiepark Brandnertal (Oostenrijk)
Tijdens je verblijf is het mogelijk om gebruik te maken van Wifi tegen betaling. De kosten kun je vinden in de Landal App. Een gekochte Wifi code kun je gebruiken op twee apparaten.

Misschien is een 5G-databundel voordeliger?
Controleer alvorens je een Wifi code gaat aanschaffen of je niet voordeliger uit bent wanneer je bij jouw netwerkprovider een onbeperkte 5G databundel koopt. Een voorbeeld van zo’n netwerkprovider is Odido. Wil je je laptop connecten? Dan zou je een Wifi netwerk (hotspot) op kunnen zetten met je smartphone waarna je jouw laptop hiermee verbindt.

Twee Landal parken met alleen Wifi op centrale plekken

Op twee Landal parken kun je alleen op centrale plekken (b.v. receptie en restaurants) gebruikmaken van Wifi internet, maar niet in de accommodaties. Dat is op Vakantiepark Piperdam en Glamping Neufchâteau.

Vakantiepark Piperdam (Verenigd Koninkrijk)
Lochside Lodges hebben Wifi beschikbaar. Het hoofdresort heeft ook gratis Wifi.

Glamping Neufchâteau (België)
In het centrumgebouw kun je gratis gebruikmaken van het Wifi netwerk. Netwerknaam en paswoord worden weergeven in de Landal App onder “Goed om te weten” > “Gratis Wifi”.

Wees heel voorzichtig met openbare Wifi netwerken, gebruik een VPN!

Openbare Wifi netwerken zijn niet veilig. Verstuur en ontvang daarom geen gevoelige informatie zoals betaalgegevens, e-mails, Whatsapp berichten, social media berichten etc. wanneer je zonder VPN verbonden bent met het openbare Wifi netwerk op het park.

Let goed op de voorwaarden!
Alvorens je connectie kunt maken met het openbare Wifi netwerk van een Landal park zal gevraagd worden voorwaarden te accepteren. In deze voorwaarden staat hoogstwaarschijnlijk dat je niemand aansprakelijk kunt stellen voor schade als gevolg van het sturen en ontvangen van data met bijvoorbeeld je smartphone of laptop via het Wifi netwerk.

Controleer daarom altijd eerst of je gebruik kunt maken van een VPN-service op het openbare Wifi netwerk. Als dat niet mogelijk is, gebruik het Wifi netwerk dan NIET!

Goede VPN-services:
NordVPN
Surfshark
ExpressVPN
CyberGhost
Private Internet Access

Kun je geen gebruikmaken van een VPN? Schakel dan over op een 5G-dataverbinding. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Mogelijk kun je bij je netwerkprovider (tijdelijk) een onbeperkte databundel aanschaffen.

Schakel automatisch verbinden met een Wifi netwerk uit in dit geval

Maak je geen gebruik van het openbare Wifi netwerk van het park? Schakel dan automatisch verbinding maken met dit Wifi netwerk uit!

Kun je wel gebruikmaken van een VPN, zorg er dan voor dat eerst de VPN-verbinding automatisch wordt opgezet alvorens je verbinding maakt met het Wifi netwerk.

Als je dat niet doet en je apparaat verbindt met een onbeveiligd Wifi netwerk dan kan het zijn dat je data ontvangt en verstuurt die niet versleuteld is. En dat wil je niet!

Kan ik een streamingservice gebruiken zoals Netflix of Videoland?

Ja, maar ook voor je gaat streamen via bijvoorbeeld Netflix, YouTube, Disney+ of Amazon Prime raden we je aan om te controleren of je een VPN kunt gebruiken met het WiFi-netwerk op het Landal park waar je verblijft.

Als dat niet het geval is kun je het beste overgaan op een 5G netwerk. Let goed op kosten die dit met zich mee kan brengen. Als de mogelijkheid er is kun je het beste bij je netwerkprovider (tijdelijk) een onbeperkte databundel activeren.

Kan ik mijn Chromecast gebruiken?

Onze ervaring is dat een Chromecast op een openbaar Wifi netwerk van een Landal park niet goed werkt en ook niet veilig is. Een Chromecast eerst laten verbinden met een VPN is lastig in te stellen.

Het beste kun je je laptop verbinding laten maken met het openbare Wifi netwerk waarbij je een VPN gebruikt. Je laptop verbinden met de TV kun je het beste doen via een HDMI-kabel. Open vervolgens op je laptop een streamingsdienst zoals YouTube, Netflix of Videoland.

Kun je geen gebruikmaken van een VPN op het Wifi netwerk, kies dan voor een 5G-verbinding op je smartphone en zet een Wifi netwerk op (hotspot). Laat je Chromecast vervolgens verbinden met de door jou opgezette Wifi netwerk (hotspot). Je kunt als het goed is nu de streamingsapps op je Chromecast gebruiken.

Een 5G-verbinding kan extra kosten met zich meebrengen. Mogelijk heeft je provider de mogelijkheid voor het aanschaffen van een (tijdelijke) onbeperkte 5G-databundel.

Wat moet ik doen als Wifi niet werkt?

Controleer eerst of Wifi ingeschakeld staat op je apparaat zoals een smartphone.

Is dat het geval? Controleer dan of je eerst of je nog voorwaarden van het openbare Wifi netwerk moet accepteren voordat je kunt verbinden.

Werkt de Wifi wel zonder VPN, maar zodra je VPN inschakelt niet, dan kun je geen gebruikmaken van een VPN. In dat geval kun je het beste geen gebruikmaken van dat openbare Wifi netwerk anders wordt je data onversleuteld verstuurt en ontvangen!

Heb je het vermoeden dat er een internetstoring is? Neem even contact op met de receptie van het park waar je verblijft, mogelijk kunnen zij dit bevestigen.

Contactinformatie Landal park

Kies het Landal park waar je verblijft op landal.nl > parkinfo > Kijk voor de contactinformatie onder “Bel de receptie” of “Mail de receptie”.

Kies het Landal park waar je verblijf in de Landal App (bovenaan) > Scroll naar “Contact met receptie” > Scroll naar “Contact opnemen” voor alle contactinformatie.

Alternatief: 5G-verbinding
Controleer eerst of je een VPN connectie kunt opzetten op het Wifi netwerk van het Landal park waar je verblijft. Lukt dat niet, kies dan voor een 5G-verbinding. Let hierbij goed op extra kosten die dit zich mee kan brengen. Mogelijk dat je bij je netwerkprovider (tijdelijk) een onbeperkte 5G-databundel kunt aanschaffen.